UPDATE

Het afgelopen seizoen heeft Don zich volledig teruggetrokken uit de keuken. Uitsluitend de taak van gastheer heeft hij nog vervuld. Erika Verhaegen, die al enkele jaren assisteerde in de keuken, heeft de taak van kok overgenomen. Erika heeft een voorkeur voor goede voeding.  "Good Food” dus!  Haar kennis en ervaring in de Mexicaanse keuken helpt daarbij omdat er wordt gewerkt met verse producten en er bijna niets wordt weggegooid. Erika kookt vegeta-risch, suikervrij, lactosevrij en glutenarm, soms ook vegan en zonder lookachtigen.  Zij houdt rekening met allergieën. Ook het komend cursusseizoen 2018 zal zij een groot aantal cursisten culinair gaan verwennen. Om de continuïteit te blijven waarborgen gaan we in het seizoen 2018 ook met een tweede kok werken. Annemiek van Duinhoven, die jarenlange ervaring heeft in een eigen restaurant/gîte in Zuid Frankrijk, zal een aantal cursussen voor haar rekening gaan nemen.
In de toekomst streven we naar een vaste beheerder/kok.  Daarmee kan het ideaal van Inge en Don dat Atelier Blanchefosse na bijna 20 jaar op eigen benen kan staan verder in vervulling gaan. Inge en Don krijgen dan meer kans om te reizen, met de beeldende kunst bezig te zijn en nieuwe ideeën te ontwikkelen.

Naast de cursussen gaat Atelier Blanchefosse via “Dat is ons huis”  (www.datisonshuis.nl) het huis verhuren aan vrienden en vrienden van vrienden. Daarbinnen is dan alles mogelijk van retraite, artist in residence, workshop, familieweekend tot vakantie.

Het afgelopen jaar is nog stevig gerenoveerd en gebouwd. Zo is er een blokhut bijgekomen voor de assistenten in de zomer, die daarmee een eigen plekje hebben; het achterhuis heeft een facelift gekregen en ook de zit/eet ruimte naast de grote zaal is volledig gerestyled. Bouwplannen blijven er uiteraard altijd. Zo staat voor het komend jaar een afdak bij de stallen op het programma. Bij de ruimte die nu zit/eet ruimte is en die sinds 11 augustus 1999 de naam Éclipsebar heeft (een toenmalige open feestruimte waar tequilla sunrise werd geserveerd ivm de zonne éclipse), komt een afdak zodat ook op een druilerige zomeravond buiten gezeten kan worden  bij de open tuinhaard. Daarnaast mag er een ondoorzichtige poort komen achter de grote zaal zodat het veld daar meer privé wordt. Natuurlijk blijft ook de tuin vragen om klus/tuin weekends. We gaan dat weer doen volgens het vertrouwde recept: dagdeel klussen, dagdeel genieten: wandelen, boekje lezen en lekker eten. En om het geheel financieel voor ons mogelijk te houden vragen we een kleine bijdrage in de huishoudpot. Bel of mail ons gerust als je een keer wilt komen meehelpen.

In de maanden oktober tot en met april bieden we ruimte aan artists in residence. De sfeervolle koeienstal die volledig verbouwd is als zelfstandige unit met sanitair, keuken en een werk/leefruimte van 60 m2, is dan vrij. Daarnaast is ook in het huis ruimte voor een schrijver/denker/rustzoeker. Nu de grote zolder van het huis ook atelier geworden is staat de grote studio ( 100 m2) in het laagseizoen vaker leeg. Mail ons gerust als je interesse hebt. Met name voor jonge ongesubsidieerde kunstenaars hebben we een heel comfortabele regeling. In de ochtend 2 a 3 uur meehelpen aan het onderhoud van het huis en de tuin. De rest van de tijd werken aan het artistieke product. De kosten zijn beperkt tot een bijdrage in stookkosten in najaar en de winter. Koken doen we samen of je kunt gebruik maken van een van de keukens. Ook het fonds Stichting Atelier Blanchefosse, waar 10 % van de reguliere inkomsten in gestort wordt, is bedoeld als ondersteuning van de ongesubsidieerde kunstenaars.